KOMBINIRANJE PROTEINA U PREHRANU

Proteini su glavni izvor tvari za izgradnju mišića, krvi, kože, kose, noktiju i unutarnjih organa, uključujući srce i mozak. Sastavni su dijelovi svake stanice, što ih čini osnovom života na Zemlji.

Kako bi prehrana bila raznolika i uravnotežena, hrana bogata proteinima, odnosno bjelančevinama, kombinira se s drugim namirnicama. Tako ujutro je dobro izabrati mlijeko i svježi sir koji sadrže bjelančevine, magnezij, kalcija, vitamine B skupine, vitamin D… i izvor ugljikohidrata (energije).

Za ručak i večeru pojedemo meso ili ribu; namirnice bogate bjelančevinama. Uz njih na tanjuru imamo rižu ili krumpir (izvore ugljikohidrata) te neizostavno povrće koje sadrži obilje mineralnih tvari, vitamina, antioksidanasa i vlakana. Ako je vaša prehrana bogata mesom, ribom, jajima, sirom, mlijekom, a imate zatvor, potrebno je jesti više neoguljenog voća i povrća. Namirnice životinjskog podrijetla ne sadrže vlakna te ih je neophodno kombinirati s neprerađenim namirnicama biljnog podrijetla koje njima obiluju.