ČITANJE DEKLARACIJE

Energetska vrijednost na deklaraciji izražena je u kcal (kilokalorijama) i kJ (kilodžulima), a pri konzumaciji valja imati na umu da se ona obično odnosi na 100 g namirnice.

Važno je obratiti pozornost na količinu jednostavnih šećera, gdje je poželjno da njihova masa bude što manja, a složenih šećera veća. Izbjegavajte one proizvode koji na deklaraciji imaju naznačene dodane šećere. Također, preporuča se provjeriti udio zasićenih masti koje također trebaju biti zastupljene u što manjem udjelu. Još jedan od čimbenika koji uvelike utječu na zdravlje je sol. Za lakše snalaženje, valja imati na umu da je maksimalni dnevni dopušteni unos soli 5 g ili jedna čajna žličica.

Uvijek pomno pročitajte sastojke hrane i ako se desi da u proizvodu prepoznate konzervanse (E200-290), umjetna bojila (E100-181) i sladila (E900-1520) te ostale aditive, takve proizvode valja izbjegavati, jer oni dugoročno loše utječu na naše zdravlje. Kupujte proizvode koji su maksimalno prirodni i što manje prerađeni.

*PRIMJER PREPOZNAVANJA DOBROG I LOŠEG PROIZVODA
Pravi grčki jogurt sadrži cca 4g šećera na 100 g proizvoda, što je sasvim normalno jer je mliječni šećer prisutan u toj vrsti proizvoda, a grčki jogurt s dodanim šećerom na 100 g proizvoda sadrži cca. 12 g šećera, možemo primijetiti da su u fazi prerade dodani šećeri. Takve proizvode s dodanim šećerima potrebno je izbjegavati.