KAKO POVEĆATI IZDRŽLJIVOST

Od trčanja do vožnje bicikla, od plivanja do nogometa, aerobne vježbe zahtijevaju izdržljivost kako bi sportaši ali i rekreativci nastavili raditi bez gubljenja snage.

Kad je u pitanju trčanje, jedna od najpopularnijih aktivnosti za izdržljivost, preporuka tradicionalnih treninga je postepeni princip prilagodbe – to jest postepeno i polako povećavanje kilometraže i brzine. Postoje načini da se to uradi sigurno i bez povrede, od trčanja na mekanim površinama, do dovoljnog sna i konzumiranja mnogo tečnosti. Ipak, sva pravila možda nekada neće donijeti do jačanja izdržljivosti. 

Da bi poboljšali svoju izdržljivost trebali bi slijediti nekoliko pravila tj. uputa. 

Jedan od najvažnijih je svakako odmor.

Da bi trenirali jako i dugo, trebate imati svježe i spremne mišiće. Ekspert John Mandrola kaže: “Trenirajte jako i teško u teškim danima, lako u laganim danima i nikad ne povezujte teške dane bez adekvatnog odmora.“ Osjećaj svježine može svakome pomoći da postigne velike distance.

Pravilna ishrana.

Kada je u pitanju prehrana, ugljikohidrati su ključni, jer tijelo koristi glikogen kao gorivo, kad stvari postanu teške. Kad se glikogen potroši, tijelo se okrene drugim izvorima kao štu su masne kiseline. Za duže kardio sesije, uzmite 30-60 grama ugljikohidrata svaki sat, zavisno od tjelesne težine. Istraživanja su pokazala da kombinacija ugljikohidrata i proteina može povećati izdržljivost i smanjiti oštećenje mišića. Zapamtite, najbolja kombinacija ugljikohidrata, masti i proteina varira znatno kod sportaša. Važno je da eksperimentirate da pronađete pravu kombinaciju za sebe.

 HIIT trening. Možda zvuči čudno, ali je često manje zapravo više.

Intervalni trening visokog intenziteta, brzo djelovanje intenzivne vježbe – može poboljšati izdržljivost u kombinaciji s tradicionalnim treningom.

Dodajte snagu. Kada dođe do treninga izdržljivosti, važna je varijacija.

Trening otpora može pojačati kosti, ligamente, tetive i mišiće – pomaže da se poboljša ukupna sprema i poboljšava finalni sprint do kraja. Kombinirajte aerobne vježbe sa bučicama, tegovima, vježbama koje uključuju tjelesnu težinu da poboljšate izdržljivost.

Vježbajte uz glazbu.

Dokazano je da slušanje glazbe povećava izdržljivost dok se hoda, pa se isto može primijeniti na trčanje i vježbanje. Veza između tijela i srca je jaka posebno kod izdržljivih sportaša, i svaka pjesma koja podiže može pomoći kad postane teško.

Dodatno radite na onom što je slabo.

Ljudi često pronađu određeni način za fitness i drže se toga. Ipak, stručnjaci savjetuju da se radeći na izdržljivosti treba kombinirati vježbe npr maratonci trebaju raditi na brzini, a trkači po ravnim stazama bi trebali vježbati na brdu. Ako želite dospjeti do najboljeg osobnog rezultata, morate raditi najzahtjevnije stvari.