KAKO RASPOREDITI OBROKE KROZ DAN?

Vječno pitanje koje nas u svakom programu kada želimo brinuti o svome zdravlju kroz aspekt prehrane brine - kada je pravo vrijeme za uzeti obrok i koji je točan razmak između obroka?

Prije svega trebamo znati da nijedna osoba na ovome svijetu nema isti raspored, stoga bi bilo teško dati univerzalnu formulu i vrijeme kada bi to trebalo biti. Postulati zdrave prehrane nam nalažu da jedna od bitnih karika u našoj prehrani je upravo doručak.

Doručak bi trebali jesti sat vremena od ustajanja. On bi trebao sadržavati preporučene doze ugljikohidrata, proteina i masnoća, a razlog tome su nadoknada energije koju smo potrošili kroz noć, snaga organizmu za početak dana i gorivo za tijelo da bi moglo uspješno započeti dan.

Ovisno o vremenu ustajanja kada smo započeli dan s doručkom, dalje obroke kroz dan bi trebao biti razmak 3 do 4 sata od prvog obroka. Pravilna prehrana preporučuje 3 glavna obroka i 2 međuobroka.

No svakako, ne treba biti rob rasporedu, ukoliko ste duže budni, imate posao koji zahtjeva točnu satnicu prema pauzi kada imate i kada jesti, kada niste fleksibilni s vremenom, uvijek prehranu prilagodite tome, te se potrudite da ispunite dnevne obroke koje imate Vašem vremenu.

*Ako nemate vremena za međuobroke, svakako ih pridružite uz glavno jelo.

*Ako nemate vremena ujutro pojesti doručak do pauze na poslu, pojedite ujutro nešto od primjera međuobroka, zatim doručak na prvoj pauzi.

*Ako radite noćnu smjenu, te ste budni cijeli dan i noć, na posao ponesite 2 primjera međuobroka ili npr. nešto od primjera večere i 1 međuobrok.

*Ako se ustanete kasnije kroz dan, nije bitna satnica kada ste ustali, dan uvijek započinjete sa doručkom.