MENSTRUALNI BOLOVI I TJELOVJEŽBA

Čak četiri od pet žena pati od bolnih menstruacija svaki mjesec.

Ovisno o intenzitetu i pojedinačnoj toleranciji, za neke od njih, menstrualna bol i nelagoda ne predstavljaju značajne tegobe, dok nekim ženama pojava boli znatno ograničava uobičajene svakodnevne aktivnosti. Svaka žena koju muči ovaj problem složit će se da je to svojevrstan hendikep.
Ona se može javiti u više oblika – sijevajuća bol ili grčevi u donjem dijelu trbuha koji se mogu javljati periodički ili u nasumičnim vremenskim intervalima, a najčešće počinju 1 do 3 dana prije početka menstruacije.
Menstrualni grčevi vrhunac obično dosežu unutar 24 sata od početka krvarenja, a zatim se smiruju u prvih nekoliko dana. Osim grčeva, česte su i popratne mučnine, proljevaste stolice, glavobolje i vrtoglavice.

Zašto se javljaju bolne menstruacije?

U posljednjem dijelu menstrualnog ciklusa zbog fizioloških hormonalnih promjena krvne se žile endometrija (unutrašnjeg sloja maternice) počinju kontrahirati. Posljedično, dotok se krvi u taj sloj maternice smanjuje, odnosno prekida. Stanice endometrija zatim propadaju zbog manjka kisika i hranjivih tvari, a sloj endometrija se počinje ljuštiti te izlazi iz organizma u obliku menstrualne krvi. Pretpostavlja se da je glavni mehanizam nastanka boli upravo propadanje stanica endometrija iz kojih se izlučuje tvar koja uzrokuje grčenje maternice.

Kako olakšati menstrualnu bol i kako pristupiti fizičkoj aktivnosti?

Česta pitanja i dileme su upravo oko fizičke aktivnosti i menstruacije, uz uvriježeno mišljenje kako su ta dva pojma nespojiva.

Naprotiv, ukoliko intenzitet te boli dozvoljava, savjetuje se redovito vježbanje. Pokazalo se da svi oblici fizičke aktivnosti doprinose smanjenju i olakšavanju boli. Činjenica je da neke žene s izrazito jakim bolovima i obilnim krvarenjem nisu u mogućnosti vježbati za vrijeme menstruacije, pri čemu tijelo valja poštovati i ne forsirati trening. Ipak, pokazalo se da redovito vježbanje izvan perioda menstruacije može pomoći u olakšavanju boli za vrijeme mjesečnog krvarenja.

Uz vježbanje, korištenje topline u obliku toplih kupki te upotrebom termofora ili grijanih deka je također olakšavajuća metoda.

U slučaju da ni toplina ni vježbanje ne pomognu, preporuča se neki od lijekova protiv bolova.

Većina će žena tijekom godina ipak doživjeti smanjenje bolova, a u velikom broju slučajeva nakon prvog poroda menstruacije postanu ako ne ugodnije, onda svakako manje bolno iskustvo.

Nadamo se da smo vam pomogli, naravno, prvi dan menstruacije slobodno preskočite treninge ukoliko niste u mogućnosti odraditi.