MIGRENA

Migrena je neurološki poremećaj koji uzrokuje intenzivne glavobolje, obično praćene drugim simptomima kao što su mučnina, povraćanje, osjetljivost na svjetlost i zvuk. Nastanak migrene nije u potpunosti razumljiv, ali se vjeruje da je povezan s promjenama u mozgu i neravnotežom neurotransmitera.

Simptomi migrene mogu varirati, ali najčešći su:

1. Intenzivna pulsirajuća glavobolja koja obično zahvaća samo jednu stranu glave.

2. Mučnina i povraćanje.

3. Osjetljivost na svjetlost, zvuk i mirise.

4. Vrtoglavica i zamagljen vid.

5. Osjećaj umora i slabosti.

Što se tiče prehrane, ne postoji univerzalna dijeta koja će ODGOVARATI svima s migrenom, jer svaka osoba može imati različite okidače. Međutim, neki opći savjeti uključuju:

1. Izbjegavanje namirnica koje su poznate okidači migrene, kao što su čokolada, sir, alkohol, kofein, citrusno voće i hrana s visokim sadržajem glutamata.

2. Redovito konzumiranje obroka i izbjegavanje preskakanja obroka.

3. Povećan unos vode i hidracija vodom tijekom dana smanjuju simptome migrene kao i njezinu učestalost.

4. Uključivanje hrane bogate magnezijem, poput tamne čokolade, orašastih plodova, sjemenki i zelenog lisnatog povrća.

5. Održavanje zdrave tjelesne težine i izbjegavanje prekomjerne konzumacije masne hrane.

Kada imate migrenu, preporučljivo je izbjegavati određena pića koja mogu biti okidači ili pogoršati simptome migrene. Evo nekoliko pića koja biste mogli izbjegavati:

1. Alkohol: Alkohol, posebno crno vino, pivo, šampanjac i pića s visokim udjelom sulfita, mogu izazvati migrenu kod nekih ljudi. Preporučuje se umjerena konzumacija ili izbjegavanje alkohola, ovisno o individualnoj reakciji.

2. Kofein: Iako kofein može pomoći u ublažavanju glavobolje kod nekih ljudi, kod drugih može izazvati ili pogoršati migrenu. Prekomjerna konzumacija kofeina ili nagli prestanak konzumacije kofeina također može biti okidač. Važno je pratiti svoju reakciju na kofein i prilagoditi unos prema potrebi.

3. Gazirana pića: Gazirana pića, posebno ona s umjetnim zaslađivačima, mogu biti okidači migrene kod nekih ljudi. Osim toga, visok sadržaj šećera u nekim gaziranim pićima može izazvati nagli porast šećera u krvi, što također može biti povezano s migrenom.

4. Aromatizirana voda: Aromatizirane vode mogu sadržavati aditive, umjetne boje i okuse koji mogu izazvati migrenu kod nekih ljudi. Preporučuje se konzumiranje obične vode ili prirodnih voćnih sokova bez dodanih šećera.

Važno je napomenuti da je svaka osoba jedinstvena i da bi trebali pratiti vlastite okidače i reakcije na hranu kako biste pronašli najbolju prehranu koja odgovara vašem tijelu. Ako imate migrenu, svakako se posavjetujte s liječnikom kako biste dobili personalizirane savjete.