MUČNINE I TJELOVJEŽBA

Osim ubrzanog pulsa i otežanog - ubrzanog disanja, kao posljedica treninga često se javlja osjećaj mučnine, posebni nakon teških i intenzivnih aktivnosti.

ŠTO IZAZIVA MUČNINU ZA VRIJEME I NAKON TRENINGA?

Tijekom napornog vježbanja, probavni trakt dobiva manje krvi jer većina odlazi u mišiće, gdje se „prevozi“ kisik i hranjive stvari koje su tada najpotrebnije. Tada želudac i crijeva dobivaju smanjene količine krvi što često može izazvati mučninu i nagon na povraćanje.

Nakupljanje razgradnih produkata metabolizma (mliječne kiseline), također pogoduje ovom stanju, uz povećanje opće kiselosti u organizmu. Adekvatno i pravovremeno uzimanje hrane prije i poslije treninga također ima značajan utjecaj.

ZA VRIJEME KOJIH VJEŽBI SE NAJČEŠĆE JAVLJA MUČNINA?

Treninzi koji mogu izazvati ovu mučninu idu u rasponu od HIIT-a, sprintova, do dugotrajnog kardija. Bitno je samo da se radi o treninzima koji vas izbacuju iz zone komfora i kojima probijate svoje granice i mentalne i fizičke. Također, položaj u kojem se nalazimo tijekom treninga može povećati rizik od mučnine. Primjerice, tegobe poput mučnine češće se javljaju u položajima kod kojih se stvara abdominalni pritisak.

ŠTO NAPRAVITI U SITUACIJI MUČNINE ZA VRIJEME TRENINGA?

Usporite s treningom. Usporiti i pričekati da se puls spusti već će biti dovoljno da se smirite i otklonite mučninu. Ako to ne djeluje, lezite i podignite noge iznad razine trbuha, čime ćete pomoći da se krv vrati u želudac i crijeva. Ako se tijekom svakog treninga osjećate loše i imate mučninu, shvatite to kao znak da pretjerujete na treninzima i usporite tempo.