PCOS I PREHRANA

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) obično je obilježen neredovitim mjesečnicama ili izostankom menstruacije. Osobe s PCOS-om obično imaju višestruke ciste u jajnicima, uzrokovane prekomjernom proizvodnjom hormona koji se nazivaju androgeni.

Uobičajeni simptomi uključuju:
-akne
-hirzutizam (pretjerana dlakavost) 
-opadanje kose

Osobe s PCOS-om često imaju više razine inzulina nego inače.

Inzulin je hormon koji se proizvodi u gušterači. Pomaže stanicama u tijelu pretvoriti šećer (glukozu) u energiju. Ako ne proizvodite dovoljno inzulina, razina šećera u krvi može porasti. To se također može dogoditi ako imate inzulinsku rezistenciju, što znači da ne možete učinkovito koristiti inzulin koji proizvodite.

Ako imate inzulinsku rezistenciju, vaše tijelo može pokušati ispumpati visoke razine inzulina u nastojanju da održi normalnu razinu šećera u krvi. Previsoke razine inzulina mogu uzrokovati da vaši jajnici proizvode više androgena, poput testosterona.

Inzulinska rezistencija također može biti uzrokovana višim indeksom tjelesne mase. Inzulinska rezistencija može otežati gubitak težine, zbog čega se osobe s sindromom policističnih jajnika često suočavaju s ovim problemom.

Prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima, poput škrobne i slatke hrane, može otežati kontrolu inzulinske rezistencije, a time i gubitak težine.
Hrana bogata vlaknima može pomoći u borbi protiv inzulinske rezistencije usporavanjem probave i smanjenjem učinka šećera na krv. 

 Evo nekoliko primjera hrane bogate vlaknima:

-kupusnjače, poput brokule, cvjetače i prokulica
-zelje, uključujući crvenu salatu i rukolu
-zelene i crvene paprike
-grah i leća
-bademi
-bobičasto voće
-slatki krumpir
-tikvice
-bundeva


Nemasni izvori proteina poput tofua, piletine i ribe ne sadrže vlakna, ali su vrlo zasitna i hranjiva opcija za osobe s PCOS-om.


Hrana koja pomaže smanjiti upalu također može biti korisna. Ove namirnice uključuju:
-rajčice
-kelj
-špinat
-bademi i orasi
-maslinovo ulje
-voće, poput borovnica i jagoda
-masna riba s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina, poput lososa i sardina.


Rafinirani ugljikohidrati uzrokuju upalu, pogoršavaju inzulinsku rezistenciju i treba ih izbjegavati ili značajno ograničiti. To uključuje visoko prerađenu hranu poput:

-bijeli kruh i drugi proizvodi bijelog brašna
-pekarski proizvodi
– poslastice
-rezanci od tjestenine koji kao prvi sastojak navode griz, durum brašno ili brašno od durum pšenice imaju visok sadržaj ugljikohidrata i nizak sadržaj vlakana. Tjestenina napravljena od brašna graha ili leće umjesto pšeničnog brašna hranjiva je alternativa.

Šećer je ugljikohidrat i treba ga ograničiti na PCOS prehrani. Kada čitate deklaracije na hrani, svakako potražite različite nazive šećera, uključujući:

-saharozu
-visokofruktozni kukuruzni sirup
-dekstrozu

Na PCOS prehrani, preporuka je smanjiti konzumaciju pića poput gaziranih pića i sokova, koji mogu sadržavati puno šećera, kao i hrane koja izaziva upalu, poput prženih krumpirića, margarina i crvenog ili prerađenog mesa.

Međutim, prije nego izbacite određeni broj namirnica iz prehrane, najbolje je razgovarati s liječnikom. Oni vam mogu preporučiti plan prehrane koji odgovara vama i vašim osobnim potrebama.

Neke promjene načina života mogu pomoći u poboljšanju simptoma PCOS-a. Te promjene uključuju tjelovježbu i svakodnevno fizičko kretanje. U kombinaciji s ograničenim unosom rafiniranih ugljikohidrata, oboje može pomoći u smanjenju inzulinske rezistencije. Mnogi se stručnjaci slažu da je najmanje 150 minuta tjedno vježbanja idealno.

Dnevna aktivnost, nizak unos šećera i protuupalna prehrana također mogu dovesti do gubitka težine. Simptomi povezani s PCOS-om mogu uzrokovati stres. Tehnike smanjenja stresa, koje pomažu smiriti um i omogućuju vam da se povežete sa svojim tijelom, poput šetnje mogu pomoći.