UPALE MIŠIĆA I GRČEVI U MIŠIĆIMA

Veliki dio ljudskog tijela sastoji se od mišića. Više od 600 mišića kostura koji se razlikuju po veličini i obliku, ovisno o funkciji koju obavljaju.

UPALA MIŠIĆA – prirodna je reakcija organizma, a najčešće se javlja s vremenskim razmakom, 12 do 24 sata nakon tjelesne aktivnosti dok može trajati i do 72 sata. Upalni proces na prvom mjestu pojačava dotok krvi na oštećena mjesta čime se u mišiće dovodi niz stanica koje sudjeluju u “čišćenju” i obnavljanju oštećenog tkiva.

KAKO UBLAŽITI UPALU? Ma koliko na prvi pogled nastavak kretanja izgledao težak, stručnjaci tvrde da je upravo fizička aktivnost važna za oporavak mišića. Naravno, izbjegavajte intenzivne treninge, ali lagane šetnje i istezanja upaljenih područja poboljšat će cirkulaciju i ubrzati oporavak bolnih mišića. Osim laganih vježbi, na upaljeno područje možete staviti hladne obloge ili ga lagano masirati kockicama leda. Primjena gelova s efektom hlađenja,toplo-hladno tuširanje bolnih mišića-oni će ohladiti bolno mjesto na što naš organizam reagira povećanjem prokrvljenosti kojim će se u konačnici smanjiti upala i bol. Naravno nezaobilazan dio u oporavku je i masaža,uz magnijezijevo ili bilo koje drugo ulje. Za dobru cirkulaciju u tijelu važna je hidratacija, a dobra cirkulacija je bitna jer krv donosi potrebnu hranu i kisik u mišiće. Obratite pažnju na unos tekućine i što jedete.

GRČEVI ( Spazam mišića )- za njih možemo reći da su posljedica prisilne kontrakcije mišića. Grčevi mogu biti blagi ili vrlo bolni. U nekim slučajevima mišić se može toliko snažno zgrčiti da dođe do pojave modrica na koži. Mogu se javiti u svim skeletnim mišićima, ali su najčešći u nogama i stopalima i mišićima koji prelaze dva zgloba. Grčevi mogu uključivati dio mišića, jedan mišić ili sve mišiće u skupini.

Najčešće pogođene mišićne skupine su: stražnja strana potkoljenice / tele (gastrocnemius), stražnja starana bedra (hamstring), prednja strana bedra (kvadriceps), te stopala, šake, ruke i trbuh. Grčevi u mišićima u razlikuju se u rasponu intenziteta – od blagih trzaja ili tikova do jake boli. Zgrčeni mišić može biti tvrd kao kamen nekoliko sekundi do nekoliko minuta ili duže.

Što uzrokuje grčeve u mišićima? 

 
Istraživanja kažu i da su grčevi mišića češći tijekom vježbanja na toplini, jer znoj sadrži tekućine, kao i elektrolit (sol, kalij, magnezij i kalcij). Kada ovi nutrijenti padnu ispod određene razine, incidencija grčenje mišića se povećava.  

Liječenje grčeva mišića 

Grčevi obično nestanu sami od sebe bez potrebe za lječenjem, ali ovi savjeti mogu pomoći ubrzati proces ozdravljenja: zaustavite aktivnost koja je izazvala grč, lagano se istegnite i izmasirajte problematičan mišić, zadržite mišić u istegnutom položaju dok grč ne prestane… 

Spriječavanje pojave grčeva 

Ovi savjeti se najčešće preporučuju od strane stručnjaka i sportaša podjednako: poboljšajte vježbanje i izbjegavajte zamor mišića, istežite se redovito nakon vježbanja, zagrijte se dobro prije vježbanja… 

 
Tretiranje grčeva u mišićima prvenstveno ovisi o uzroku. Ako se radi o manjku magnezija, preporučuje se nadopuniti zalihe prehranom bogatom magnezijem i dodacima prehrani koji sadrže magnezij.  

Jednokratno uzimanje magnezija neće pomoći u rješavanju grčeva preko noći. Obično je potrebno nekoliko tjedana uzimanja magnezija kako bi se njegove zalihe popunile. Budite uporni i svakodnevno unosite odgovarajuću dozu koja će pomoći spriječiti grčeve u nogama zbog manjka magnezija.