UPALE MIŠIĆA

Veliki dio ljudskog tijela sastoji se od mišića. Više od 600 mišića kostura koji se razlikuju po veličini i obliku, ovisno o funkciji koju obavljaju.

Upala mišića ili ''muskulfiber'' označava pojavu boli u mišićima koji su bili izloženi izraženijem opterećenju nego li je to uobičajeno. Bol se javlja 12 do 24 sata nakon aktivnosti, najintenzivnija je 36 do 48 sati nakon aktivnosti , a onda postupno nestaje. Tegobe mogu trajati i do 96 sati nakon aktivnosti. Osim bolova može se javiti oteklina, odnosno osjećaj zategnutosti određenog mišića.

Uzrok nastanka upale mišića, osim mikrotraume, je i mliječna kiselina koja nastaje kao produkt ubrzanog metabolizma mišića za vrijeme intenzivnog rada. Osim što izaziva upalnu reakciju, mliječna kiselina i izravno nadražuje živčane završetke i uzrokuje bol. Zbog toga što nas bol ometa u svakodnevnim aktivnostima i treniranju, važno je prevenirati pojavu jake upale mišića. To ćemo ponajprije postići postupnom pripremom organizma na veće napore. 

Važno mjesto u prevenciji zauzima i istezanje mišića nakon treninga, što dovodi do bržeg oporavka i skraćenog trajanja upale. 
Samomasaža ili profesionalna masaža nakon treninga također izrazito povoljno djeluju na jačinu i trajanje upale. 
Toplo-hladne kupke povoljno djeluju na ubrzanu regeneraciju mišića, time što poboljšavaju cirkulaciju. 
Uz navedene mjere važno je uzimati dovoljno tekućine, imati raznovrsnu i bogatu prehranu sa dovoljno vitamina 
i minerala. I to će suzbiti upalu,odnosno maksimalno smanjiti jačinu i trajanje boli. 

Najčešće se izraženije upale mišića liječe nesteroidnim protuupalnim lijekovima - NSAID (acetilsalicilna kiselina, brufen, ibuprofen), što dovodi do smirivanja tegoba i ublažavanja bolova.  Amateri i rekreativci si na ovaj način mogu ublažiti bolove ali savjetuje se obratiti pažnju na prevenciju!

ZATO NE ODUSTAJTE S PRVOM UPALOM MIŠIĆA, NEGO NASTAVITE I DALJE, SVAKIM DANOM BOL SE SMANJUJE, SVAKIM DANOM JAČATE MIŠIĆE. RADITE NEŠTO ZA SEBE, TIJELO STE ŠOKIRALI I SAD SAMO JAKO NAPRIJED!