OTVORENI UPISI ZA Listopad/Oktobar 2024.
OTVORENI UPISI ZA Listopad/Oktobar 2024. OTVORENI UPISI ZA Listopad/Oktobar 2024. OTVORENI UPISI ZA Listopad/Oktobar 2024. OTVORENI UPISI ZA Listopad/Oktobar 2024.
OTVORENI UPISI ZA Listopad/Oktobar 2024. OTVORENI UPISI ZA Listopad/Oktobar 2024. OTVORENI UPISI ZA Listopad/Oktobar 2024. OTVORENI UPISI ZA Listopad/Oktobar 2024.
logo

Kako prehranom ublažiti menstrualne grčeve?

6 / 8 / 2024

Savjeti

Blog header
Menstrualni grčevi znaju biti jako neugodni, no uglavnom su bezopasna nuspojava menstruacije. Nekie žene pate od jakih bolova u trbuhu i leđima, glavobolja i dijareje, dok neke čak i ne primijete menstruaciju, osim krvarenja. Međutim, većina se žena ne sjeti obratiti dovoljno pozornosti na svoju prehranu kada krenu oni dani u mjesecu.

Tijekom onih dana u mjesecu đumbir može biti vaš najbolji prijatelj. Ne samo da je začin koji daje okus jelima, već je i prirodni lijek koji se stoljećima koristi za ublažavanje menstrualnih grčeva. On je poput moćnog pomoćnika, s protuupalnim svojstvima za borbu protiv boli i upale u tijelu. Dakle, sljedeći put kada osjetite bol, samo ubacite malo đumbira u prehranu i pustite ga da učini svoje! Možete ga dodati u razne smoothie, piti kao čaj ili kao neki dodatak ukusnim jelima.

Masna riba poput skuše, lososa i sardina bogata je omega-3 masnim kiselinama koje djeluju protuupalno i mogu smanjiti menstrualne grčeve. Omega-3 masne kiseline pomažu smanjiti upalu koja dovodi do grčeva. Dakle, ako se osjećate nervozno tijekom menstruacije, držite se ovih namirnica, dobre masnoće će vam izmamiti osmijeh na lice.

Tamna čokolada – kada je riječ o menstruaciji, čokolada je većini žena najčešća želja. Trik je u tome da mliječnu čokoladu zamijenite tamnom ( s minimalno 75% kakaa) jer sadrži flavonoide koji djeluju protuupalno i mogu popraviti raspoloženje.

Zeleno lisnato povrće poput špinata i kelja bogato je željezom koje je neophodno tijekom menstruacije. Željezo smanjuje umor i podiže razinu energije, što dovodi do ublažavanja menstrualnih bolova.

Banane su još jedna namirnica koju trebate uvrstiti na jelovnik. Bogate su kalijem koji pomaže u smanjenju zadržavanja vode i nadutosti tijekom menstruacije. Kalij također pomaže u regulaciji kontrakcija mišića, što može smanjiti menstrualne grčeve i bol.

Orašasti plodovi i sjemenke – grickanje badema, oraha ili lanenih sjemenki tijekom menstruacije sigurno će učiniti da se osjećate kao superjunakinja! Bogate su magnezijem koji vam daje snagu potrebnu za borbu protiv grčeva i promjena raspoloženja.

Također, utvrđeno je da cink ublažava menstrualne grčeve. Dodajte cink u prehranu nekoliko dana prije početka menstruacije. Imajte na umu da je za apsorpciju cinka potreban vitamin B6, stoga budite sigurni da hrana koju jedete sadrži dovoljno vitamina B6. Dobri izvori cinka su crveno meso (osobito govedina), plodovi mora, mliječni proizvodi, žitarice od cjelovitog zrna i zeleno povrće, osobito grašak, šparoge i špinat.

Dok neke namirnice mogu pomoći u ublažavanju menstrualnih bolova, druge ih mogu pogoršati. Ako želite izbjeći osjećaj nadutosti i dehidracije tijekom mjesečnice, evo najuobičajenijih načina kako ih izbjeći.

Konzumirajte manje soli: Znamo da su slani zalogaji primamljivi, ali samo pogoršavaju nadutost i dovode do zadržavanja vode. Umjesto toga, jedite puno svježeg voća i povrća kako bi se osjećali lagano i osvježeno.

Ograničite unos alkohola: Naravno, čaša vina može zvučati kao savršen način za opuštanje tijekom menstruacije, ali samo će pogoršati grčeve i promjene raspoloženja. Pokušajte ograničiti unos alkohola ili se suzdržati od konzumiranja u ovo doba mjeseca.

Smanjite unos kofeina: kofein može pojačati osjećaj nervoze i tjeskobe te pogoršati grčeve. Probajte čajeve bez kofeina ili biljne čajeve (recimo od đumbira) tijekom menstruacije.


Žena si možeš sve
Fitness Anny
calloutImg
topLeftDots bottomLeftDots topRightDots bottomRightDots
Edukativni sadržaj
Pogledaj sve
blogImg

Utjecaj sna u fitnessu

Savjeti
blogImg

Zdravi kolač sa šljivama

Prehrana
blogImg

Pretvorite stres u snagu!

Savjeti
blogImg

Otkrivamo tajne znojenja.

Savjeti
blogImg

Što onda kada nam nedostaje volje za treningom?

Savjeti
blogImg

Važnost vode za ljudsko tijelo

Savjeti
blogImg

Pizza od tikvice

Prehrana
blogImg

Brzi kolač od jabuka

Prehrana
Pridruži se zajednici!
169k PRATITELJA@FitnessAnny
facebook
124k PRATITELJA@infofitnessanny
instagram
9k PRATITELJA@fitnessanny
tiktok
7k PRATITELJA@fitnessanny
youtube
Adresa Ljubuški Ul. fra Lovre Šitovića 6
Radno vrijeme Tu smo za Vas svakim radnim danom od 08:00h do 22:00h
Nedjelja neradna