OTVORENI UPISI ZA Kolovoz / August 2024.
OTVORENI UPISI ZA Kolovoz / August 2024. OTVORENI UPISI ZA Kolovoz / August 2024. OTVORENI UPISI ZA Kolovoz / August 2024. OTVORENI UPISI ZA Kolovoz / August 2024.
OTVORENI UPISI ZA Kolovoz / August 2024. OTVORENI UPISI ZA Kolovoz / August 2024. OTVORENI UPISI ZA Kolovoz / August 2024. OTVORENI UPISI ZA Kolovoz / August 2024.
logo

Spondiloza, artroza, skolioza i protruzija diska

4 / 7 / 2024

Blog header

Pozdrav drage naše sadašnje i buduće članice!

Za sve Vas koje imate problema sa spondilozom, artrozom, skoliozom i protruzijama diska, važno je da pristup fitnessu bude pažljiv i prilagođen Vašim specifičnim potrebama i ograničenjima. Evo nekoliko općih smjernica o tome što bi trebalo izbjegavati:

  1. Veliki uteg: Izbjegavajte podizanje teških utega koji stvaraju pretjerani pritisak na kralježnicu i zglobove. Umjesto toga, fokusirajte se na vježbe s lakšim utezima ili koristite samo Vašu tjelesnu težinu kao otpor.
  2. Skakanje i trčanje: Preskakanje vježbi ili aktivnosti s udaranjem, kao što su trčanje ili skakanje, mogu izazvati dodatni stres na kralježnici i zglobovima. Umjesto toga, razmotrite alternativne vježbe s manjim utjecajem, poput hodanja, plivanja ili vožnje biciklom, a u našem programu također imate i trening pilatesa kao i vježbe za određene segmente kralježnice koje možete dodatno izvoditi u dogovoru s našim fizioterapeutima.
  3. Ekstremne fleksije i ekstenzije: Izvođenje vježbi koje zahtijevaju ekstremne pokrete fleksije (savijanja naprijed) ili ekstenzije (savijanje unatrag) kralježnice može pogoršati simptome. Umjesto toga, fokusirajte se na stabilne, kontrolirane pokrete koji održavaju neutralnu kralježnicu.
  4. Vježbe s rotacijom: Izvođenje vježbi koje uključuju snažnu rotaciju kralježnice može biti nepoželjno. Ove vrste pokreta mogu izazvati dodatni pritisak na diskove i zglobove. Umjesto toga, odaberite vježbe koje su stabilne i kontrolirane.
  5. Nagli pokreti i udarci: Izbjegavajte nagle pokrete, kao što su trzaji ili udarci, koji mogu uzrokovati visok stres na kralježnici i zglobovima. Umjesto toga, fokusirajte se na glatke, kontrolirane pokrete.
  6. Preopterećenje: Izbjegavajte prekomjerno opterećenje kralježnice i zglobova. Pridržavajte se umjerenih opterećenja i postupno povećavajte intenzitet treninga kako biste dali tijelu vremena da se prilagodi.

Važno je napomenuti da je individualizirani pristup ključan kada se radi s osobama s ovim medicinskim stanjima i da ukoliko imate nekih većih problema svakako se prvo konzultirate s Vasim liječnikom o vježbanju i ukoliko dobijete zeleno svjetlo onda se slobodno obratite i nasim fizioterapeutima da Vam daju upute kako krenuti.

Vrijeme oporavka nakon operacije koljena ili kralježnice može značajno varirati ovisno o vrsti operacije, ozbiljnosti ozljede, individualnim karakteristikama pacijenta i drugim faktorima. Općenito, važno je konzultirati se s liječnikom ili fizioterapeutom koji vodi vaš slučaj kako biste dobili precizne smjernice o vremenu oporavka i povratku vježbanju.

U nekim slučajevima, nakon operacije koljena ili kralježnice, mogu biti potrebni tjedni ili čak mjeseci oporavka prije nego što se može započeti s vježbanjem u fitnessu. Oporavak obično uključuje fazu rehabilitacije koja se provodi pod vodstvom stručnjaka kako bi se obnovila snaga, fleksibilnost i funkcionalnost zahvaćenog područja.

Fizioterapeut će vam moći pružiti detaljnije smjernice o vremenskom okviru oporavka i kada je sigurno započeti s vježbanjem u fitnessu. Oni će vam također moći pružiti specifične vježbe i protokole za rehabilitaciju koji će pomoći u jačanju i vraćanju funkcionalnosti koljena ili kralježnice. Mi predlazemo da pricekate nekih 6 mjeseci nakon veceg operativnog zahvata do eventualnog povratka fitnessu.

Važno je slijediti preporuke stručnjaka i ne žuriti s povratkom u fitness ako tijelo još nije spremno. Postupan i kontroliran povratak u vježbanje ključan je kako bi se izbjegle ozljede i osiguralo pravilno zacjeljivanje operiranih područja.

Žena si možeš sve
Fitness Anny
calloutImg
topLeftDots bottomLeftDots topRightDots bottomRightDots
Edukativni sadržaj
Pogledaj sve
blogImg

Važnost vode za ljudsko tijelo

Savjeti
blogImg

Pizza od tikvice

Prehrana
blogImg

Brzi kolač od jabuka

Prehrana
blogImg

Cornflakes hrskavi puding

Prehrana
blogImg

Banana waffli

Prehrana
blogImg

PCOS i prehrana

Savjeti
blogImg

U Fitnessu sam dobila 7 kilograma...

Iskustva
blogImg

Fitness Anny priručnici koje morate imati!

Prehrana
Pridruži se zajednici!
163k PRATITELJA @FitnessAnny
facebook
113k PRATITELJA @infofitnessanny
instagram
9k PRATITELJA @fitnessanny
tiktok
Adresa Ljubuški Ul. fra Lovre Šitovića 6
Radno vrijeme Tu smo za Vas svakim radnim danom od 08:00h do 22:00h
Nedjelja neradna