OTVORENI UPISI ZA Studeni/November 2024.
OTVORENI UPISI ZA Studeni/November 2024. OTVORENI UPISI ZA Studeni/November 2024. OTVORENI UPISI ZA Studeni/November 2024. OTVORENI UPISI ZA Studeni/November 2024.
OTVORENI UPISI ZA Studeni/November 2024. OTVORENI UPISI ZA Studeni/November 2024. OTVORENI UPISI ZA Studeni/November 2024. OTVORENI UPISI ZA Studeni/November 2024.
logo

Proširene vene

19 / 10 / 2024

Blog header
Proširene vene (varikozne vene) su uvećane i otečene vene koje se obično pojavljuju na nogama i stopalima. Nastaju kada ventili unutar vena, koji pomažu u kontroli protoka krvi, oslabe ili ne funkcioniraju ispravno, što uzrokuje zadržavanje krvi u venama. To uzrokuje njihovo širenje, uvijanje i vidljivo isticanje ispod kože.

Osim estetskog aspekta, proširene vene mogu uzrokovati simptome poput bolova, težine u nogama, svrbeža i otoka, a u težim slučajevima mogu dovesti do ozbiljnijih komplikacija, poput čireva na koži ili tromboze.


Proširene vene su čest problem, osobito u razvijenim zemljama, te su često povezane s dugotrajnim stajanjem i trudnoćom. Iako nisu opasne po život, one predstavljaju estetski i medicinski problem.


Kako nastaju proširene vene? Glavni uzroci proširenih vena uključuju slabost zidova vena i insuficijenciju venskih zalistaka, što dovodi do nakupljanja krvi i povećanja venskog pritiska. Dvonožni hod kod ljudi otežava povratak krvi prema srcu, što povećava rizik od ove bolesti.


Rizični čimbenici:

- Žene obolijevaju šest puta češće od muškaraca, posebno nakon više trudnoća.

- Profesije koje zahtijevaju dugo stajanje, poput frizera i kirurga.

- Gojaznost također povećava rizik.

- Simptomi i stadiji: Proširene vene često uzrokuju estetske promjene, osjećaj težine u nogama, svrbež te noćne grčeve. Bolest se razvija u četiri stadija, od blagih estetskih promjena do ozbiljnih oštećenja kože, tromboflebitisa i venskih ulkusa.

Liječenje: Metode liječenja uključuju konzervativnu terapiju, sklerozaciju (injekcije) i operativne zahvate. Važno je provoditi preventivne mjere, poput nošenja kompresijskih čarapa, izbjegavanja dugotrajnog stajanja i aktiviranja mišićne pumpe kako bi se smanjio rizik od recidiva.

Vježbanje za proširene vene ima važnu ulogu u poboljšanju cirkulacije i ublažavanju simptoma. Jedna od ključnih stvari je održavanje aktivnog načina života jer kretanje pomaže protoku krvi i smanjuje pritisak u venama. Hodanje, na primjer, potiče prirodnu kontrakciju mišića koja olakšava povratak krvi prema srcu. Plivanje je također korisno jer voda pruža nježnu podršku tijelu i smanjuje opterećenje na vene. Vježbe koje uključuju podizanje nogu iznad razine srca mogu pomoći u smanjenju oticanja i nelagode.

Prilikom vježbanja važno je izbjegavati aktivnosti koje dodatno opterećuju vene, poput dizanja teških utega ili napornih kardio vježbi koje stvaraju veliki pritisak na donje ekstremitete. Blage vježbe snage, poput one s manjim opterećenjem, mogu biti korisne ako se pravilno izvode. Konzistentnost u vježbanju donosi dugoročne koristi, ali uvijek je dobro savjetovati se s liječnikom prije početka novog režima vježbanja.


Žena si možeš sve
Fitness Anny
calloutImg
topLeftDots bottomLeftDots topRightDots bottomRightDots
Edukativni sadržaj
Pogledaj sve
blogImg

Priručnik za jačanje imuniteta

Savjeti
blogImg

ZOBENE PAHULJICE

Prehrana
blogImg

Rak dojke - prevencija, dijagnoza i važnost samopregleda

Savjeti
blogImg

Čaj od korpive

Prehrana
blogImg

Recept za domaći ajvar

Prehrana
blogImg

Odbacite osjećaj kontrole kako biste se povezali sa svojim djetetom

Savjeti
blogImg

Empatija

Savjeti
blogImg

KAKO POBOLJŠATI PROBAVU

Prehrana
Pridruži se zajednici!
173k PRATITELJA@FitnessAnny
facebook
125k PRATITELJA@infofitnessanny
instagram
10k PRATITELJA@fitnessanny
tiktok
7k PRATITELJA@fitnessanny
youtube
Adresa Ljubuški Ul. fra Lovre Šitovića 6
Radno vrijeme Tu smo za Vas svakim radnim danom od 08:00h do 22:00h
Nedjelja neradna